Välkommen att bidra

Vi hoppas att Mastocytos.se kan fungera som en kunskapsbank och en samlingsplats för alla som på olika sätt är berörda av Mastocytos i vårt land.
Vi har försökt bygga en sajt som ger så lättillgänglig och korrekt information som möjligt om sjukdomen, men det är först när du och andra besökare bidrar med egna erfarenheter, frågor tips, råd – eller bara ”pepping” för att ge stöd och kraft till alla dem som har det jobbigt med sin sjukdom – som sajten verkligen kan bli ett viktigt verktyg.

Så här kan du göra: 
Lämna en kommentar nedan, eller på respektive sida som handlar om olika aspekter av sjukdomen.

Varmt välkommen att bidra och tack för din hjälp!
Anna-Carin, Mastocytos.se

47 Responses to Välkommen att bidra

 1. Jenny says:

  Hej!

  Vi har två killar, en stor, helt frisk 3-åring
  och en lillebror på 16 månader som har mastocytos.
  Vi fick veta om mastocytosen när han var ca 6 månader efter att ha testat för
  blåmärken/blodprover. Det tog 3 läkare på BVC innan de kom på vad det var.
  Sedan dess har vi varit hos två specialister men jag tycker fortfarande inte
  att vi vet tillräckligt om sjukdomen. T.ex. har lillkillen nu blivit röd i ögonen,
  troligen p.g.a. för mycket sol eller någon infektion men läkaren på vårdcentralen
  var inte helt säker på att det inte var en mastocytosfläck som sitter i ögat. Enligt
  läkaren har man mastceller i ögonen också. Har ni någon erfarenhet av det?

  Jag skickade även ett mail till dig/er för jag skulle bli jätteglad för att få byta lite
  erfarenheter mer privat! Maila mig gärna!

 2. Jenny says:

  Info till dagis-mallen var ju superbra! Vi tänkte precis försöka dra ut någon bra info från någon site på internet för att sätta in i vårt barns dagispärm inför inskolningen och nu är det ju bara att hämta här! Tack!

 3. Jenny says:

  Hej! Det var ett tag sedan jag var inne här men jag hoppas att du/ni orkar ha sidan kvar.
  Jag tänkte bidra med en erfarenhet av mastocytos plus vattkoppor. Vi var oroliga att det skulle bli jobbigt då lillkillen behövde klia sig den dag han fick vattkoppor eller att det skulle hända något konstigt.

  Nu har vattkopporna varit här och det har gått jättebra. Lillebror med mastocytos fick jättemånga fler vattkoppor än vad storebror fick men det var nog bara en slump. Det har gått jättebra och vi har inte sett någon skillnad på friske storebror och mastocytos-lillebror när det gäller hur huden har reagerat på vattkopporna.

  Så vattkoppor och mastocytos har inte varit något problem här i alla fall. Vi har mjölat in barnen med potatismjöl för att lindra kli. Även Xylocainsalva har fungerat på lillebror. Jag hade för mig att man skulle vara försiktig med Xylokain och mastocytos men vi vågade prova lite lite och det verkar inte hända något.

  Ha det bra!

  Hälsningar
  Jenny

 4. Tacksam says:

  Hej!
  Jag skrev en fråga på en annan sida på denna site, men jag kan ju även passa på att ställa den här ifall det möjligen är så att det är fler som läser här. Jag är mamma till en helt underbar liten kille på nio månader. För några månader sedan fick han diagnosen mastocytos, och efter att ha fått smälta det ett tag så har vi väl insett att det inte behöver vara så förfärligt för honom som vi först trodde. Han har massor av prickar över hela kroppen, men ännu så länge är de väldigt små och påminner mest om födelsemärken. Har ni någon erfarenhet av huruvida prickarna växer sig större med tiden, eller förblir storleken konstant? Informationen verkar även vara lite luddig angående när de försvinner, så jag undrar om ni märkt av om det finns en särskild period då det är som värst och därefter klingar av eller hur har det varit för er?
  Tack ännu en gång för all värdefull information som finns på denna sida, och jag hoppas att jag själv i sinom tid kan bidra med egna erfarenheter och inte bara frågor.
  Vänliga hälsningar

 5. Helena says:

  Hej!

  Vilken hemsida! När vår lille kille (idag snart 3 år) fick sin diagnos matstocytos för drygt 2 år sedan så fanns det inte mycket att hitta på nätet. Av en slump sökte jag idag och hittade detta. TACK!

  Vår kille ser ut ungefär som bilden ni lagt ut. Från börhjan hade han fläckar på rygg och mage. När vi var hos hudspecialisten sa hon att det inte skulle bli ”värre”. Dock har det spridit sig mycket sedan dess och han är nu vår lille prick kille. Än så länge tycker han om sina prickar och pekar på dom och säger att han är fin:-)

  Min fråga är egentlgien det här med insidan som är det som oroar mig mest. Har ni gjort någon kontroll om er lille kille har detta även på insidan? Vi har inte gjort någon test vare sig på utsidan eller insidan. Vad gäller insidan så sa läkaren direkt att det var ett solklart fall och att testen är onödigt. Utsidan känns som om man lär sig att leva med han lider ju inte av detta. Dock orar insidan mig för det är väl där som sjukdomen kan bli farlig om jag förstått det hela rätt?

  Jag vore tacksam om ni hör av er med er erfarenhet kring detta och tack för en bra sida.

  //Helena

 6. Paulina says:

  Hej Helena,
  läste precis ditt inlägg och tänkte svara trots att det inte är mig du vänder dig till. Jag oroade mig också väldigt mycket för just den inre varianten av sjukdomen, och då jag läste att kräkningar kunde vara ett av symptomen så blev jag livrädd när han en dag bara började att kräkas utan någon synbar anledning. Jag kontaktade då vår hudläkare som sa att kräkningar endast var ett symptom om de uppstod i samband med diarre, och då så inte var fallet för vår lilla pojke kunde jag andas ut. Hon menade även att så länge hans allmäntillstånd var bra så fanns det ingen anledning till oro. Det är svårt att veta om detta bara är ett sätt att lugna en orolig förälder eftersom sjukdomen verkar vara både ovanlig och lömsk, men jag ville ändå dela med mig av vad vi fått för besked. Du får gärna kontakta mig för att utbyta erfarenheter om du vill, vi har inte hunnit samla på oss så mycket ännu då sonen inte är mer än tio månader, men jag delar gärna med mig av de erfarenheter vi stöter på längs vägen…
  Vänliga hälsningar

 7. Jenny says:

  Hej ”Tacksam”!

  Vår lille kille är nu drygt 2 år och vi upptäckte hans fläckar när han var runt 4-5 månader gammal. Han har faktiskt inte så många fler fläckar nu, ca 2 år senare än vad han hade som liten bebis. Men fläckarna har växt sig större, de har liksom följt med hudkostymen. Han har väldigt glest med fläckar.

  Som tur är har vi inte sett några problem med hans fläckar. En enstaka kan blossa upp om den blir uppgnuggad men det går snabbt ned igen.

  Vi ser honom som en helt normal liten kille men vi har meddelat dagis (via den utmärkta info-till-dagis-informationen på denna sida) så att de vet om något speciellt skulle hända.

  Annars har vi inte haft några som helst problem, ett helt vanligt barn men bara lite prickigt.

 8. Paulina (a.k.a Tacksam) says:

  Tack för ditt svar, Jenny!

  Det var en period när vår lilla pojke var runt 9-10 månader som det kom nya prickar i stort sett varje dag och jag började bli lite orolig för om det aldrig skulle sluta, men nu verkar det ha lugnat ner sig och varit konstant ett tag.

  Han har väldans många, men fortfarande små. De ser ut som små, små födelsemärken, och han har i stort sett över hela kroppen förutom just i själva ansiktet. Ännu så länge är han bara dryga året, så han har inte börjat reflektera över dem själv ännu. De allra flesta tror att han nyss haft vattenkoppor, så den frågan får man ju allt som oftast.

  Har varit inne på lite amerikanska sidor och läst en del, och tittat på bilder och det finns lite olika varianter. Vet ni om tex. en variant kan övergå till någon annan eller om det oftast förblir samma? Vissa ger ju betydligt mer obehag och smärta i form av blåsor och dyl, vilket vi ännu så länge har varit förskonade från.

 9. admin says:

  En kommentar från mig, Anna-Carin (som sköter om den här sajten), till Paulina den 20 juli: apropå om Mastocytos kan övergå från en variant till en annan. Vi har bollat detta med vår läkare på Karolinska Sjukhuset och såvitt jag förstått är det i princip aldrig så att en enbart cutan mastocytos (hudvarianten) kan övergå till en systemisk. Och det är ju skönt att veta för oss som har barn med ”bara” (eh…) cutan. Däremot finns det ju en massa undergruper inom varje huvudvariant som vi beskriver här på sajten och och det kan ske förändringar mellan dessa undergrupper vet jag inte.

  Alla ni som mailat mig och lämnat kommentarer här: TACK!!! det gör mig så glad att den här sajten kan vara till nytta för andra och att vi kan vara ett stöd för varandra. Håll kontakten!
  Önskar vi hade en tekniskt bättre lösning för ett forum med trådar och sådär, men det har vi inte så denna lite klumpiga variant får funka så… hav tålamod. Kram / Anna-Carin

 10. Marika says:

  Hej!
  Jag har en dotter på drygt 15år som har haft systematsik mastocytos i ca10år. Hon har utretts från topp till tå & man har uteslutit det ena efter det andra.
  Idag är man övertygad om att hon har systematisk mastocytos. Till en början fick hon perioder när hon var väldigt sjuk & mager. Hade svårt att äta, allt smakade unket & hon mådde ofta illa. Hennes mage rasade “jämt” & vi förstod inte varför. Nu i efterhand har vi lärt oss att förkylningar triggar igång ett anfall, ett yttre trauma, en för jobbig fysisk ansträngning eller en rökutveckling b.la vid kemi laboroationer men rökutveckling eller en stark parfym doft eller cigarett doft kan trigga igång ett anfall. Mygbett blir enorma & svår klåda, även getingstick orsakar problem,Dock inget akut.. iaf inte än… Häromdagen tyckte hon att halsen blev tjock av gräsklippning.

  Hon behandlar sig med 3 clarityn (loratadin smälttablett) åt gången samt en snabbverkande inhalator att använda innan & om hon får problem med andningen, eller blir tjock i halsen. Det brukar hjälpa efter en stund, men det är bara vid små anfall som medicinen verkar fullt ut. Andra symtom hon har är yrsel, illamående, gäspningar, blekhet, diarre, skakningar, ont i rygg, svullna lymfkörtlar, suddig syn mm Vid svåra anfall även nässelutslag & svullnad över hela eller delar av hudkostymen samt kräkningar

  Idag kommer anfallen ngt mer sällan & dottern är normalviktig. Får inte nässleutrslag lika ofta längre, men tar oxå medicin vid första sjukdomskänsla. Däremot har hon obehag 3-4ggr/v

  Idag har hon som sig bör börjat frigöra sig från oss, men vi har ändå ständig ”Amanda jour”.. & det ger henne trygget. Men under många år vågade hon inte gå till kompisar & absolut inte sova över hos någon av rädsla för att få ett anfall. Idag sover hon hos komisar som andra tjejer i 15års åldern & de närmaste vännerna har hjälpt henne vid tillfällen när hon fått en attack. Hon har blivit proffs på att lära känna sin kropp, lyssna på signaler… Något som friska barn & ungdomar aldrig reflekterar över…

  jag blev glad när min dotter visade denna sida för mej. BRA att se att det finns fler med samma eller liknande problem. Bra både för oss föräldrar men även för barnen när de blir lite äldre. Kan vara skönt att veta att man inte är ensam…

  Här där vi bor finns det dottern & ett känt fall till av systematisk mastocytos på ”vårt” sjukhus. Den nya läkare som nu tagit över dottern är jätteduktig. Men det har varit år av kämpande. Först med At-lakare & sedan efter att jag blivit enveten & ställt krav på kompetens, en överläkare som har haft hand om dottern. Jag tycker det är fel att låta AT-läkare bli ansvariga för patienter med en sån här komplicerad sjukdom & utredning. Det är vansinnigt svårt för dem & även om de har stöd från Överläkare så behöver vi föräldrar & barn få hjälp av någon som kan mer eller som vill sätta sig in i sjukdomen. Det är nödvändigt. Jag tror det bästa vore om kunniga läkare tog med sig ngt yngre kollegor så att de fick bekanta sig med patienten & jornalen över ett mastocytos sjukt barn.

  Vi har även en son på 18år som klarat hela sin barndom utan ngr problem. Har enbart ansträngnings astma. Man undrar ju vad det är som avgör om man blir sjuk eller inte….
  Tack för att ni delar med er av er historia..

  mvh
  Marika

 11. Elin says:

  Hejhej! Skönt att se att vår lille ”Prick” inte är ensam med att ha fått diagnosen Mastocytos. Han fick sin första prick när han var 3 månader och sedan dess har prickarna bara blivit fler. Han är idag 7 månader och än så länge verkar prickarna inte klia så värst mycket och bekomma honom nåt vidare men jag som säkert många andra föräldrar är självklart orolig för framtiden. Än så länge har han inga prickar i ansiktet, på händerna och på fötterna (men de är nog de enda ställena). Vi har hunnit smälta hans diagnos som han fick vid 6 månaders ålder) lite grann nu men grubblar ändå jättemycket. Lite prickar kan man för visso leva med men jag är orolig den dagen hans prickar eventuellt triggas och det kan bli jobbigt för honom. Min oro ligger även i att han ska få prickar i ansiktet. Sen känns det lite jobbigt att inte riktigt veta om det kommer försvinna, då sjukdomen i regel försvinner innan puberteten, men försvinner den alltid…….???

  Hur har ni upplevt det med era barn? Blir prickarna större? Läste i nåt inlägg att prickarna har följt hudkostymen och när barnet vuxit har även prickarna det. Har era barn fått i ansiktet? Någon som blivit av med prickarna helt än? Det var med blandade känslor vi fick diagnosen. Skönt att äntligen få reda på vad det är men inte så värst roligt att det är en så himla ovanlig sjukdom som ingen verkar veta särskilt mycket om……

  Tacksam för kommentarer och inlägg….

  Hälsningar Elin

 12. nettan says:

  hejsan!

  när min son var 2-3månader så dök massa prickar upp på hans rygg…..fick tid till hud o dom visste då inte va det berodde på utan fotade o sa att vi skulle bli kallade efter några månader men att detta skulle försvinna vid 2 års ålder.
  allt efterssom så kom det fler o fler prickar men bara nån åt gången men när vi sen kom tillbaka dit så nämde dom mastocytos.

  men info än att dom uttalade namnet fick vi inte o sen har vi väntat på att dom ska börja gå bort.

  ida ringde ja igen för att fråga om en tid efterssom han har fått 3 st ganska stora prickar på mindre än en vecka, varav en mitt på kinden och ja fick en tid idag.

  efterssom vi inte blivit informerade annat än uttalande av namn så kändes d skönt att få komma dit igen o nu ida krävde ja att hon förklarade lite mer vad det innebär o sen när ja kom hem så hittade ja den här super sajten.

  det ja upplevde tråkigt var att hon va väldigt nonchalant o tyckte mest att ja va orolig i onödan men förstod väl senare oxå att hennes kollegor inte gett oss nån som helt av information.

  Så nu när jag läst lite på sidan här så känns d som att simon kommer få vara ”pricken” några år framöver.

  vet nån ungefär när det brukar ge med sig?

  tack för en supersida!

  //nettan

 13. nettan says:

  ja just d ja….ja läste nyss om vad man ska kolla lite extra på o då föll några ev bitar på plats.

  i somras fick min son myggbett i ansiktet o d resulterade i stora bulor….allergisk?!

  sen fick han flera kurer antibiotika för öronen o blev toksjuk av d…..förgiftade sig själv….

  o när han äter tomat el rött så sväller han upp o får massa utslag runt munnen….

  undrar om detta har samband?!

  //nettan

 14. admin says:

  Till Nettan:

  Hej Nettan, ja eftersom getingstick och liknande kan ge en extra kraftig reaktion när man har Mastocytos så varför inte myggbett, det låter ju inte otroligt. Kan dock nämna att min lilla pojke, nu 5 år, som har Mastocytos har fått diverse insektsstick och även getingstick och det har faktiskt förlöpt väl – ingen onormal reaktion alls, tack och lov. Så det behöver tydligen inte vara så att det alltid är ett likhetstecken mellan Mastocytos och insektsstick och anafylaktiskt chock. Puh…
  Vad gäller det där med tomater så måste jag tipsa dig om att läsa mer här:

  http://www.mastocytos.se/att-se-upp-med

  Där står det bl a:
  Det kan vara läge att undersöka hur man reagerar på en del matvaror som traditionellt är allergena, exempelvis tomater, jordgubbar och i synnerhet kanske nötter och liknande som kan ge kraftiga allergiska rekationer. Kryddstark mat och även varm mat kan också ge reaktioner.

  Återigen: man måste inte få extra stark reaktion mot sådant bara för att man har Mastocytos, men man löper definitivt större risk verkar det som.

  Kram till er och hoppas ni mår väl / Anna-Carin som står bakom http://www.mastocytos.se

 15. Jennie says:

  Hej och jätteTACK för en informativ och lättläst hemsida. Har letat men som så många andra är det inte lätt att hitta väsentlig och förstålig information. Fick fundera lite men har kommit fram till att Urticaria Pigmentosa går under kutan… Vi har bara fått informationen att det är UP som är en variant av Mastocyntos som lillkillen har!

  Dagisbrevet är perfekt och det kommer att skrivas ut imorgon och tas med till dagis nu när inskoliningen har tagit fart.Hoppas bara att det tas på allvar om något skulle hända när jag inte är med, för jag har upplevt en viss ignorans bland läkare, lillkillen har haft en del trubbel, och endel läkare har verkligen viftat bort mastocyntos.

  Trots prickar och fläckar har jag en helt ljuvlig liten kille och på frågan om han har haft vattenkoppor svarar jag på om och om igen!!! Men så länge de inte är något farligt så gör det mig inget!

  En sak jag blir fundersam över är att det är flera som pratar om regelbundna kontroller, när vi tillslut fick diagnosen på en hudmottangning så tog hon kort( i utbildningssyfte tror jag), och vi var välkomna att höra av om vid funderingar, men det var inte prat om återbesök….. Ska jag ringa och be om det, kanske?

  ter igen,TACK och jag kommer att titta in snart igen
  Kramar Jennie

 16. Jennie says:

  Det va väldans vad jag hade mycket stavfel när jag satt och skrev inatt!!! Självklart heter det mastocytos!!!! Nu ska jag skriva dagisbrev!
  Kram igen
  Jennie

 17. admin says:

  Vickan says:

  Hej!
  Vår kille är 3 år och fick diagnos mastocytos vid 6 månader. Vi har inte haft problem med hans fläckor och det verkar vara lika många fläckor som han hade vid 6 månader.
  Det som oroar oss är att han fått tid för operation av halsmandlar och kommer vara nedsövd. Vi ska även träffa narkosläkare 2 dagar innan operationen. Vi undrar om det finns flera föräldrar vars barn med mastocytos blivit nedsövd? Vad har narkosläkaren sagt? Har det varit speciella tester, räcker det att man träffar narkosläkare 2 dagar innan?
  Vi kommer även ringa och kolla om det går att prata med narkosläkaren innan besöket men vi skulle vara väldigt tacksamma om all information. Vi
  vet att det finns artiklar men vi vill höra hur det fungerat i verklighten.

  Admin svarar:
  Hej Vickan,
  Vi som driver den här sajten har själva ingen erfarenhet av narkos av vårt barn med mastocytos.
  Är det någon annan av er besökare där ute som varit med om det? Skriv gärna om det i så fall så att vi andra får lära oss mer!
  Vi kan bara erbjuda tips på ett par artiklar som vi har hittat i ämnet och som betonar hur viktigt det är att man upplyser narkosläkaren om att det kan finnas särskilda risker när man söver en patient som har Mastocytos, och att det finns särskilda försikighetsmått som man bör ta vid sövning. Det finns, åtminstone i amerika, särskilda procedures för hur detta ska gå till. Be läkaren att kolla upp det. Här är de artiklar som vi hänvisar till här på sajten (under bedövning/anestesi):

  http://mastokids.org/anesthesia.php

  http://www.tmsforacure.org/research/gouldn_anesthesia.pdf

  Hoppas nu att allt går riktigt bra vid operationen och att ni känenr er trygga med det bemötande ni får. Det vore jätteintressant för oss andra att få veta hur det gick, så skriv gärna några rader tillbaka när operationen är över. Blev ni väl bemötta? Vilken information fick ni? Vilka särskilda försiktighetsåtgärder togs? Fick ert barn någon reaktion på sövningen?
  Allt väl, och hoppas allt går fint!
  / Anna-Carin som står bakom Mastocytos.se

 18. admin says:

  På grund av tekniskt strul har ett par kommentarer fallit bort. Jag (admin Anna-Carin) har därför lagt tillbaka dem manuellt här. Den första är från Tanja och skrevs den 27 februari 2010:

  Hej igen
  Det är jag som skrev förut om LCHF dieten (låg kolhydrat) som botemedlet för min
  mastocytos.
  Nu efter 1 år är jag fortfarande symtomfri!!!

  Helt FANTASTISK.
  Jag kan inte tro att utslag och outhärdlig klåda är borta efter flera år av ständiga
  besvär.

  Jag vill rekommendera till ALLA att testa dieten i några veckor för att börja med
  och se om det hjälper.

  / Tanja

 19. admin says:

  På grund av tekniskt strul har ett par kommentarer fallit bort. Jag (admin Anna-Carin) har därför lagt tillbaka dem manuellt här. Den här är från Paulina och skrevs den 4 mars 2010:

  Hej,
  Har inte varit härinne på ett tag, och det är ju ett gott tecken på att mastocytosen
  på något sätt glöms bort i vardagen. Vi tänker inte särskilt mycket på att vår lille
  kille är prickigare än någon annan längre!
  Jag tänkte svara på några av de frågor som dykt upp på sidan utifrån vår erfarenhet.
  Vår lilla pojke är prickig över hela kroppen, särskilt på ryggen men även i
  ansiktet. Det märkliga i ansiktet är att det är i kanterna, dvs, pannan, tinningarna
  och bak i nacken och INGENTING i mitten av ansiktet. De prickarna som sitter just i
  ansiktet har bleknat mer än de på resten av kroppen, och jag vet inte om det har att
  göra med att han får solljus där och ingen annanstans under vinterhalvåret? Egen
  analys…
  Vår hudläkare pratar om ett spann mellan 5-10 år, dvs att det är svårt att avgöra
  när prickarna börjar avta och försvinna för gott men att det oftast är där
  någonstans.
  Jag tycker fortfarande att prickarna har ungefär samma storlek som tidigare, det
  vill säga att de är ganska små på honom och ser ut som födelsemärken (massor av
  sådana förvisso!).

  /Paulina

 20. Jag vill dela med mig av den här skräckupplevelsen med en kraftig allergisk reaktion som hände nu ikväll med min bebis:

  http://beckahbitch.blogg.se/2010/may/skrackupplevelse.html

  och undrar samtidigt om någon känner igen utseendet på min Elmers mastocytom på låret?

 21. admin says:

  Hej BeckaHBitcH.se,
  Tack för att du delar med dig.
  Ja, jag känenr absolut igen fläcken du har fotat – så kan fläckar se ut precis när de växer fram – då tycker jag de brukar vara väldigt reaktiva och ”bubbliga” något dygn – likaså om något skaver emot en fläck, eller om det blri en rispa – då kand et också bli bubbligt och rött.
  Däremot har vi aldrig någonsin varit med om en reaktion i stil med skräckupplevelsen du beskriver – vare sig is amband med vatten/bad eller något annat. Så otäckt för er!
  Hoppas verkligen att du kan få kloka svar av sjukvården så att du slipper oroa dig för fler histamins-påslag-reaktioner.
  Med tanke på att han reagerade så kraftfullt kanske du vill diskutera med läkaren om inet Elmer behöver akutmedicin att ta till, i form av en anapenspruta och kanske även ex aerius-tabletter (som är enkla antihistamin-allergi-tabletter som lugnar9. De smälter blixtsnabbt i munnen också så de är enkla att ge även till en liten kille.
  Inte minst för att du ska känna dig trygg. Ibland kan man ju vara långt från sjukhus och akutbilar.
  Vi håller tummarna för att ni får både förklaringar och att detta var en engångs-händelse. Varmt lycka till – och kika gärna in igen med nya inlägg framöver.
  Stor tack! / Anna-Carin som administrerar denna sida

 22. Tack för svar :-)

  Idag har vi varit och tagit prover på Mastocytomet på låret. det gick bra. Ingen reaktion på varken bedövningsmedlet, emlan eller att de gjorde hål.

  En av hudläkarna tyckte att det var konstigt eftersom märket på benet är ett väldigt typiskt ”solitärt mastocytom” så borde han inte ha fler men han har ju även en fläck på axeln.

  Men han verkar ju över huvudtaget vara ganska unik som har två väldigt ovanliga sjukdomar som satt sig i huden.

  Skrivit om det idag och lagt upp bilder: http://beckahbitch.blogg.se/2010/may/elmers-provtagning-6-maj.html

 23. nettan says:

  hej alla!!

  idag ringde hudläkaren till mig från danderyd efter att jag ringt o berättat om simon som får svåra besvär av myggbett, stark mat, antibiotika osv….läkaren har sökt info både på karolinska samt i tyskland och han har nu blivit en erfarenhet rikare o skulle omedelbart skriva ut flera ”safty kit” till oss om simon skulle få orm, geting el annat slags bett.

  dom har hittat huggorm på dagis gården så det känns ju skönt att även dom kommer kunna ha sprutor o medicin hos sig om något händer.

  Så nu kanske man spridit lite kunskap även till danderyd om risken för anfylaktisk chock om man har mastocytos.

  men d e läskigt va lite folk egentligen vet o det är ju en rackarns tur att jag haft denna sida till att kunna stå på mig för att få hjälp om något händer!!

  mvh nettan o simon!!

 24. admin says:

  Till Nettan (11 juni 2010)
  Tack, Nettan, för att hjälpt till att sprida kunskapen om Mastocytos! Och tusen tack för de rara orden om vår sajt – det gör mig så glad att den gör nytta!!!
  / Anna-Carin – som administrerar Mastocytos.se

 25. Therese says:

  Hej!!!!
  Min son har haft mastocytos sen han var tre veckor gammal,han är nu 15 månader. Han har det jättebesvärligt med värmen och solen, får massa vätskefyllda blåsor som kliar och spricker. Vilket resulterar i att han får äta mycket antihistamin mediciner. Han har även sjukdommen på insidan i tarmarna. Så han har det väldigt jobbigt. MIn fråga är: är det någon som har hamnat i anafalystisk chock??? Jag har alltid en adrenalin spruta med mig,och hans läkare säger att han är så sjuk att det är bara och vänta på att han nån gång hamnar i chock. Har vart på sjukhus en gång med andningsbesvär då han behandlades men massa adrenalin.Alla säger alltid att det är en ofarlig sjukdom,men min sons läkare säger tvärtom. Att han lider av en väldigt ovanlig variant. Han har över 70 märken på kroppen,,och på insidan har han i tarmarna.

  Tacksam för svar.

  Therese

 26. Det har gått en tid och min son Elmer har fått sin mastocytos-diagnos bekräftad.

  Vi var på sjukhuset förrut i veckan för att ta ett specialblodprov för att kolla efter allmän aktivitet i kroppen.

  Han har ett mastocytom på benet som alltså ska vara den lindrigaste varianten av kutan mastocytos. Men samtidigt har han ju en fläck på axeln som har samma sätt att reagera och i varmvatten kan han också bli fläckig och har som sagt haft en del knasiga reaktioner.

  Det stämmer alltså inte riktigt med den bild man får i beskrivningar av Mastocytom.

  Läser man däremot på Mastokids.org så faller bitarna på plats!

  Systemiska symptom verkar oerhört vanligt både för UP-barn och mastocytom-barn!

  Min lille Elmer har dragits med en jobbig diarré i snart 3 veckor. detta skulle ju mycket väl kunna vara hans mastocytos som spökar.

  Vi har det rätt bra eller vad man ska säga, för Elmer är född med en annan, ännu ovanligare, sjukdom som kan vara allt från en lindrig självläkande variant till en svår livshotande variant som kräver cellgifter. Därför går han redan på täta kontroller och just på grund av detta har vi fått mycket hjälp även kring hans Mastocytos. Utan väntetider eller träffar med okunniga läkare. Vi får tid direkt och han har en och samma läkare som sköter allt kring honom (men remitterar såklart vidare till specialister som tex hudspecialist osv).

  Elmer har utskrivet Kortison och antihistamin (Betapred och Tavegyl) men jag känner mig osäker. Jag vill nog ha adrenalin också utifall-att eftersom han haft en del reaktioner. Så jag ska be om att få en EpiPen.

  Jag har också läst på väldigt mycket om mastocytos nu och det är en djungel. Ganska mycket mer avancerat och individuellt än vad de flesta tror eller får info om från sin vanliga barnläkare.

  Ha det gott alla.

 27. admin says:

  Till Therese som skrev den 30 juni 2010:

  Hej Therese,
  Nej,d in läkare har nog rätt: det är en mycket allvarlig sjukdom som din son har. Saken är nog den att man måste skilja på de olika typer av Mastocytos som finns: Cutan (på huden) och Systemisk (i kroppens inre organ). Den sort som de flesta barn som drabbas av Mastocytos får är den cutana, där alltså ”bara” huden är påverkad. Detta kan självklart vara nog så jobbigt med blåsor och irriterad hud, som du beskriver. Men det är ändå inte farligt på det sätt som en systemisk variant kan vara. Då reagerar de inre organen i kroppen. Det vanligaste där är att prickarna sitter i tarmarna och när maten knådas genom tarmarna så triggas prickarna och utsöndrar histamin vilket då kan leda till magbesvär. Men prickarna kan också sätta sig inuti artärerna, vilket ger liknande effekt som åderförkalkning/åderförfettning, eller de kan också sitta i exempelvis hjärtat och påverka den muskeln. Även skelettet kan påverkas med bsvärande smärta etc. Med andra ord: en systemisk variant orsakar mycket mer komplexa besvär och är en mycket allvarlig sjukdom. Den kan också vara svår att få rätt diagnos för eftersom ju prickarna då sitter på insidan och inte kan ses, men tack och lov har ni ju fått en diagnos så att läkarna vet vad de har att hantera.
  Jag har själv ingen erfarenhet av att min son, som har cutan mastocytos, drabbats av anafylaktisk chock. Kanske någon annan av våra besökare kan hjälpa dig? Bra att du alltid bär sprutan med dig. Läs gärna mer om den systemiska varianten här:
  http://www.mastocytos.se/olika-typer-av-mastocytos
  Och på undersidan här:
  http://www.mastocytos.se/olika-typer-av-mastocytos/systemisk-mastocytos
  Jag hoppas innerligt att din son får må bra och att hans besvär lindras med åren – åtminstone hudbesvären, som ju brukar ha god prognos när den drabbar barn.
  Varmt lycka till / Kram Anna-Carin som administrerar http://www.mastocytos.se

 28. Elin says:

  Hej på er! Roligt att se nya inlägg när man går in här och kikar. Ville egentligen bara berätta att vår lille pojk som fick sin mastocytos vid tre månaders ålder, som nu är
  1 1/2 år inte verkar få så många fler prickar nu. Det kommer säkert nån då och då men inte alls samma explosion som till en början. Vid 1 1/2-års-kontrollen som nyligen gjordes tyckte hudläkaren (som vi gått hos tidigare) att prickarna såg jättefina ut- och verkade ”lugna”. Han gladde oss med att han nog kommer bli av med dem helt med tiden, då han redan nu kunde se markant förändring sedan sist. Hur som helst- man har ju vant sig vid att ha en liten prickig kille och jag har kommit på mig själv av att reagera i simhallen åt andra barn som inte har prickar. För en annan känns det ju så självklart med prickarna att det snarare blir annorlunda att se barn utan.

  Sen till en annan sak, en läkare förklarade för mig väldigt bra om varför just mastocytospatienter löper högre risk för allergiska reaktioner. I och med den ökade produktionen av mastceller ökar också risken för allergiska reaktioner beroende på att det finns ett starkt samband mellan mastceller och allergi. Vår lille kille blev getingstungen i somras (då han var lite dryga året) och lyckligt vis blev han stungen på benet. Självklart inträffade det under semsetern och vi var inte på vår bostadsort utan fick åka in till akuten i Kalmar. Det gick hur som helst bra, men i och med att han fick en reaktion (rodnad på hela vaden och ganska svullet) tyckte de att vi skulle åka in med honom och få en bedömning. Den reaktionen han fick var inte allvarlig men det var tur i oturen att han blev stungen på benet, då det kan ha varit en helt annan situation och reaktion om han blivit stungen exempelvis i ansiktet eller nära halsen. Läkaren var tydlig med att bara för att han inte fick en allvarlig reaktion denna gång vet man aldrig till nästa men en reaktion fick han dock- som en ”vanlig” icke mastocytospatient eller allergiker förmodligen inte hade fått. Vi mötte för övrigt en oerhört förstående läkare (dock lite okunnig i ämnet) som hjälpte oss och lät oss stanna för observation någon timme. Medan sköterskan undersökte vår pojk läste han nog på lite om sjukdomen för när han kom tillbaka var det lättare att göra sig förstådd. Ville bara göra er lite uppmärksamma inför kommande getingsäsong- att vara beredd. Vår pojk fick förresten Betapred (8 tabletter upplösta i vatten) direkt efter händelsen men akutläkaren rådde oss att få en Epipen (adrenalinspruta) utskriven utifall han reagerar värre nästa gång. Lika bra att vara förberedd. Var även aktsam med nötter, jordgubbar och annat som är vanligt att vara allergisk mot.

  På återseende
  Elin

 29. Ellinor says:

  Hej alla,

  Detta är en ny erfarenhet för mig, och en glad sådan. Vi har en kille som är född med mastocytom. Det tog ett bra tag innan vi fick någon diagnos, och en hel del ”pushande” från vår sida, innan vi fattade vad det var vår son hade. Han har det största mastocytom de säger sig ha sett på ett barn, och han är noga fotograferad.
  Trodde vi visste i alla fall, för nu när jag läser här så inser jag att vi inte fattat hur allvarligt det kan bli. Vår son hade från börjar en stort mastocytom på magen, direkt placerad över magsäcken, och ett flertal minder fläckar i ansiktet och i hårbotten. Fläckarna tillsammans bildar ganska stora kluster som kliar nåt enormt för honom. Han utvecklar fortfarande nya fläckar och på rumpan är det nu så många, lite större fläckar, att de riskerar att växa ihop till ett större kluster, till och med större än det han har på magen. Det på magen är lite större än en femkrona, och det blir bara större och ändrar form och stuktur.
  Vår lillprins har också haft svårt att gå upp i vikt, varför vi har fått Singularis, Tavegyl och Zyrlex för att han ska kunna leva så normalt som möjligt. Vi måste ta medicin varje morgon och kväll för att hålla detta i schack, och det känns allt annat än kul. Dock är han en duktig kille som numer tar sin medicin själv. Vi har nu fått upp honom till runt 12 eller 13 kilo och livet känns lite ljusare.
  När lillprinsen vad ca 6 månader gammal fick han en utfällning som hette duga. Vi var på bebismassage och helt plötsligt blev han illröd, på gränsen till lila, och vi fick springa in till akuten för att få medikamenter. Antihistaminer, adrenalin och kortison fick detta att hävas, och jag hann nog inte ens bli rädd när det väl hände.
  Sommaren efter fick han två myggbet och helt plötsligt var det dags igen. Halva killen blev knallröd och vi fick åka snabbt in till sjukan igen. En vänlig sköternska har försett oss med Betapred, men vi har aldrig fått något recept till lillkillen.
  Nu när jag läser sambandet mellan anafylaktisk chock och mastocytom så försår jag så mycket mer. Vi ska på kontroll i december, något som jag tjatat mig till, och då ska jag be om en EPI-pen till hemmet och dagis. Det är det minsta vi kan ha för att kunna mota eventuella symptom.
  Vår kille är också extremt ljuskänslig, coh efter att ha läst på olika siter så fattar jag att det kanske rör sig om ett mastocytom som sitter på ögat och orsakar detta. Vi har varit hos ögonläkaren ett flertal gånger, men ingen vet vad detta är. Man ser det om man tar ett foto på ögat, och vi har nu väntat sedan i våras på att få komma till en ögonspecialist. I morgon ska jag ringa och tjata mig till en ny tid, och denna gång ska jag inte ge mig. Vår kille tar det med ro och tar på sig solgalsögonen när han vaknar på morgonen, för ”det är så ljust mamma, jag behöver dem”.
  Kan man önska mig mer av en liten kille på 2,5 år? Han är fantastisk och glad nästan jämnt. Visst nätter blir sömnen lite dålig för att det kliar, men nu på hösten och vintern går det lättare då vi har det lite svalt i sovrummet och han kan ha bara en filt på sig.
  Jag återkommer när vi vet mer om hans ögon, kanske är det någon mer än vår lillkille som har samma problem?

  På återhörande,
  Ellinor

 30. Kicki says:

  Har skrivit ett inlägg på besökarnas sida. Är intresserad av att höra från vuxna äldre som har samma symtom som jag. Alltså utslag och klåda.

 31. Linda says:

  Hej!
  Äntligen har jag hittat en bra sida om Mastocytos!!! :)
  Fick diagnosen för 10 år sedan med en klapp på axeln och ett ”vi kan ändå inte bota dig så du får klara dig bäst du vill” -ungefär.
  För ett par månader sedan bstämde jag mig för att ”näe, så får det inte gå till”, började googla, fick kontakt via mail med en läkare på karolinska och bad läkaren på vårdcentralen om en remiss till hud på mitt sjukhus. Hamnade såklart hos samma klåpare som först gett mig diagnosen och han verkade mest tycka att jag var där i onödan då min hud såg så bra ut nu (det gör den ALLTID i slutet på sommaren), men han skrev ut Aerius (3 tabletter om dagen) och ordinerade solning tre dagar i veckan.
  Så där är jag nu. Ingen koll om jag även har invärtes har gjorts, men det ska jag be om vid nästa läkarbesök.
  Nu kommer höstan och det är då brukar jag ha mest besvär… Hur mina utslag ser ut vet jag inte riktigt då de sitter på ryggen…

  I alla fall kul att hitta den här sidan så man kanske kan utbyta lite erfarenheter! :)

  • admin says:

   Hej Linda, Roligt att du hittat hit till Mastocytos.se. Beklagar det du upplevt av vården. Det är ju tyvärr inte unikt, men det är ETT av skälen till att den här sidan finns: att sprida kunskap om sjukdomen till de som drabbats så att de kan bli ”starka patienter” och lättare hitta rätt i vården! Varmt lycka till i din kamp att få må bra! / Anna-Carin

 32. Linda says:

  Ja, man måste vara stark för att vara sjuk säger de ju. Man måste vetra vad man kan och bör kräva av läkare och inom vården… :(

 33. Sofi Arvidsson says:

  Hej.
  Idag har sonen 3år gannal fått diagnosen urticaria pigmentosa (mastocytos). Han har bruna stora och små fläckar på rygg, mage, hals , nacke, hårbotten och panna. Vet inte egentligen när dessa uppkomm men han har haft dom minst 1,5år. Han har inte haft röda fläckar där innan dom blev bruna iaf. Har alltid trott att det varit blåmärken som bleknat men sen inte förvunnit men tji fick vi. Blev tetsad för blödarsjuka för ett år sedan men när det inte var det så var den undersökningen avslutad. Tyckte i våras att nä nu vill vi veta för en gång skull om det är något eler inte, för folk börjar ju undra. Gick först till VC, normal variation tyckte dom men skickade remiss till barnkliniken. Barnkliniken visste inte mkt men skickade remiss till hud som vid första anblick inte trodde det var något men kallade in en kollega som utbrast ”mastocytos, det måste vara mastocytos!”. Och ja, det visade ju sig att det var det.
  Men iaf, fick diagnosen via brev idag. Och är så irriterad över hur det är skivet och vad lite information man får. ”Kan vara ganska vanligt”, ”brukar läka ut”, ”lider man av det, ta allergitabletter”, ”undvik salicylhaltiga preparat”. Detta är ungefär informationen. Vet dom inte mer? Står ju mycket mer info på denna sidan. Och inget alls om några återbesök.
  Hur mycket ska man behöva ta reda på själv och hur mkt ska man kräva av sjukvården? Vår son har inga besvär eller klåda men dock diagnosen och med det bör han väl vara försiktig med det som skrivs här, upplysa vid sjukvård och sövning osv.
  Vad har ni för erfarenhet och hur ska vi göra?

  Mvh Sofi

  • admin says:

   Hej Sofi,
   Ledsamt att ni inte känner er trygga med bemötandet ni fått från vården – och jag förstår er.
   ”Det är ganska vanligt”….? Det är fel, kan vi konstatera direkt. Och det höjer ju inte direkt förtroendet när man får känslan av att diagnosen nästan förringas.
   Jag vet inte var i landet ni bor, men kanske skulle ni be att få remiss till något storsjukhus där man ser fler fall och har bättre vårdrutiner för detta. Som jag har skrivit tidigare här på sajten: vi kallades på besök halvårsvis när sonen var liten, fram till 3 år eller så, och därefter årligen (eftersom han mådde bra). Vid varje besök togs bilder som sedan sparas i journalen för att fungera som jämförelse. Nu, vid 6 års ålder, har sjukdomen börjat mattas av, så nu är han nästan” friskförklarad”: prickarna finns kvar, men inga besvär av dem. Han behöver inte gå på kontroller alls längre, men i stället fick vi uppmaningen att höra av oss direkt om något förändras som oroar oss, så får vi en snabb akuttid. Det känns jättebra!
   Ta inte så hårt på det där med anafylaktisk chock, det är trots allt ovanligt, även omd et är bra att känna till risken. Men däremot tycker jag du ska stå på dig i att få mer information – av kunnig klinik som du känner förtroende för har koll på detta! – och regelbundna besök så att sjukdomen följs. Och inte minst: så att du har en bra kontakt med läkare och kan ringa om ditt barn mår sämre eller ni känenr anledning till oro.
   Önskar er all lycka till!

  • Jessica A says:

   Hej Sofia, har precis hittat hit och läste ditt inlägg. Jag har även svarat på Andreas inlägg här. Det är som du säger tragiskt att de vet så lite om den här sjukdomen och jag fick min diagnos ca-89. Är född -66. Jag har gått hos professor Gösta Roupe och sedermera hos Dr Ragnar Jonell som i början också var på Sahlgrenska men numera på Läkarhuset i Göteborg. Jag har stort förtroende för honom. Han har alltid sagt till mig att om jag hade fått detta i väldigt unga år och som barn hade chansen varit mycket stor att det skulle växa bort. Får man det däremot som vuxen är oddsen sämre. Jag hoppas att din nu 4årige son mår bra och att han inte lider för mycket av det. Jag hoppas också att det kommer försvinna allteftersom han växer. Med vänlig hälsning/Jessica på Västkusten

 34. Andreas says:

  Hej!
  Ramlade in på den här sidan eftersom jag blev diagnostiserad med mastocytos (eller urticaria pigmentosa) ganska nyligen.
  Har läst och lärt mig mer här på 30min än hos någon av läkarna jag varit hos. Bra jobb!
  När man läser om alla andras problem så känns mina väldigt små. Visserligen fullt med prickar över bål, rygg och överarmar (lite på benen) men dessa är små och jag har inga besvär av dom. Visst dom kan klia och svullna lite om huden blir irriterad irriterad, men detta går över på någon minut.
  (är 33 år, blev nyligen diagnostiserad men haft min prickar 10-15år)
  Anledningen till att jag hittade sidan var att jag letade efter information angående tatueringar och mastocytos. Någon som har erfarenhet av detta?
  Tacksam för all sorts info!
  Andreas

  • Jessica A says:

   Hej Andreas, har samma diagnos som dig, är född -66 och började få mina prickar ca -89. Sedan har det eskalerat ordentligt och det är nog bara i ansiktet jag inte har några prickar… nu ska jag tillbaka till min läkare på Läkarhuset i Göteborg, Dr Ragnar Jonell som jag gått hos hela tiden. Har inte varit där på 10 år, då för 10 år sedan hade det spridit sig till hårbotten. Det ska bli spännande att komma dit och se vad de säger nu. Hade varit fantastiskt om man kunde bli prickfri 😉 Har inte heller vad jag vet några andra symtom/besvär än de du beskriver, men visst är det otroligt jobbigt kosmetiskt. Skönt att få lite kontakt via den här sidan med fler som jag./Jessica

 35. Beckah says:

  Erfarenheter av narkos har efterfrågats här ovanför.

  Min lille kille (ett stort solitärt hudmastocytom på låret fast en hel del mycket små fläckar som ovanligt nog är hudfärgade om de inte triggas) har blivit sövd många gånger.

  Första gången var det NOGA övervak av narkosläkare, men det gick som sagt bra :-)

 36. Jenny says:

  Hej.
  Har även jag hittat hit sedan dottern diagnostiserats med urticaria pigmentosa för en tid sedan. Hon har som tur bara en fläck stor som en enkrona på axeln. Den ställer inte till så mycket besvär, men något jag funderat över är om det är möjligt att operera bort en sådan här mastocytos? Mig är det ju förstås egalt men jag kan tänka mig att dottern kan komma att fundera över detta i framtiden, om det nu kommer att kvarstå. Någon som vet?
   
  Med vänlig hälsning, 
  Jenny

 37. Lolo Granath says:

  Hej,
  Tack för en jättebra sajt om mastocytos!
  Själv fick jag def. diagnos i 7 jan (för två dagar sedan…) att jag lider av systemisk mastocytos i lungorna och matstruge (reflux) . Jag har haft sjukdomen länge, men det har först diagnoserats som svår astma och sedan som något man inte visste vad det var. Tills jag nu fått hjälp under två årstid att reda ut vad det är för något jag har av Allergi läkare. Väldigt skönt :-), att ha ett namn på det man inte mår bra av.
  Jag lider också av  SHR (doft överkänsliga luftrör), men det är ju väldigt vanligt och lättare att förklara för andra.  
  Har efter läsning om systemisk mastocytos på andra sidor fått fram att just att lungorna drabbas finns det inget om, vad jag har hittat.
  Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med någon som, liksom jag har systemisk mastocytos i lungorna eller om någon kan hjälpa mig med info.
  Med vänliga hälsningar Lolo

  • göran says:

   hej
   jo då lungerna är inblandade i mastosytosen. själv har jag hosta och får försämrad lungkapacitet vid ansträngning tag singulair för det.  Lomedal Gi hjälper mag tarmkanal

 38. Marie says:

  Hej!
  Jag har en son som är 19 år och har haft problem med främst magkramper, klåda mm i 6 år. Han har fått diagnos refluxsjukdom, men han blir bara sämre o sämre. Vid nyår iår fick han svår anafylaktisk chock och skickades på pricktest i mars,men det gav inte utslag på någonting. Läkaren sa att han kunde vara känslig mot histamin och fick Tavegyl och Betapred med hem. Jag googlade histamin och hittade denna  fantastiskt fina sida med mastocytos då. Och läste om symtomen på den systemiska varianten och ALLA symptom stämmer på min son!  Han är jättedeprimerad över att ingen inom vården tar honom på allvar och orkar snart inte mer! Nu vill jag att han ska få komma till en specialist och iallafall utesluta att han har mastocytos. Läkarna måste väl remittera när de inte hittar diagnos själva och man ber om det? Jag jobbar som veterinärassistent och veterinärena säger det. ( De är mycket mer intresserade av att hjälpa min som än vad läkarna någonsin varit!) Jag undrar om någon av er vet om man ska till hematolog eller hud eller medicin? Jag tänker att man måste vara lite förberedd och stå på sig. Jag vet att det finns ett forskningcenter på Karolinska, har kontaktat dem men inte fått svar. Min son måste få en diagnos så att han vet vad det är med honom!!!!
  Med vänlig hälsning och tacksam för råd!
  Marie
   

  • göran says:

   Hej
    
   Ja du mastocytos är en knepig åkomma, mastceller finns i hela kroppen och kan ställa till med mycket. Man får helt enkelt söka för den åkomma som stör mest och är aktiv för tillfället och börja nysta där ifrån. D.v.s.. är det magkramperna som spökar då söker man för det och gör en gastroskopi med biopsi för att kolla så man inte har för många mastceller i mag/tarmkanalen.
    
   Eller kontaktar en hudläkare när skinnet kliar ordentligt och ber att få göra en 24 timmar urininsamling och mäta METYLHISTAMIN det fiffiga med urininsamling är att den mäter den totala mängden i kroppen medans biopsier bara talar om hur det ser ut på det ställe som man tog biopsin.
    
   Det är också viktigt att tänka på maten om man nu har mastocytos eller är känslig för histamin. Vällagrade ostar är inte bra för mig! En skiva kan gå bra men skulle man få för sig att äta ost på mackan varje dag så smyger symtomen på en och helt plötsligt går jag in i dimman, trötthet, hjärtklappning, nervpåverkan så benen vill vika sig då gäller det att man har något att hålla sig i och detta trots att jag tar antihistaminer.
    
   Göran

   • Marie says:

    Tack för svar Göran!
    Efter att jag skrev här var Mikael hos sin husläkare igen som sa att alla prover var bra från allergitestet. Hon sa att han får lära sig leva med att ha det så här! Jag mejlade Karolinska och fick svar från Dr Guhlen där att man kan begära att få tryptasvärdet mätt. Om det är förhöjt kan man få komma till Karolinska. Mikael begärde att få sekond opinion och har fått remiss till Sahlgrenska inom 3 månader. Det är ju bra. Då kan man ju också säga att man vill ta ett sådant urinprov också som du skrev om. Hoppas att de kommer kunna lista ut vad det är för fel på honom!
    Mvh Marie
     

    • göran says:

     Hej marie
     bara för att allergitestet inte visa något utesluter inte det mastocytos. jag får allergiska reaktioner men är inte allergisk det kan låta konstigt men så är det.
     Sahlgrenska det låter som en bra start hoppas att han får hjälp med sina problem.
     göran

 39. Susanna says:

  Hej!  
  Tack för en ovärderlig sida för oss som får diagnosen via ett telefonsamtal av läkare som själva inte vet något om sjukdomen! 
  Tycker dock att det är viktigt att ni lägger till på "hur ser det ut-sidan" att fläckarna faktiskt INTE måste bli röda om man gnuggar på dem eller få det vita som ni beskriver. Vår dotters fläckar reagerar inte på detta sett men hennes kutan masto diagnosticerades med biopsi. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *