Tatuering och mastocytos?

Det kommer en del frågor om man ska våga tatuera sig när man har mastcytos. Jag som står bakom den här sidan har inget svar. Men på Facebookgruppen om Mastocytos http://www.facebook.com/#!/groups/Mastocytos/   har vi haft ett par diskussioner om detta, med både hejarop och varningar. Jag tänkte bara dela med mig av dessa dialoger:

Så här skriver t ex Tommy om tatueringar:
"Avråder på det bestämdaste från tatueringar för den med urticaria och mastocytos!!! Betänk att urticaria diagnosticeras genom att lätt reta huden och genast få en stark inflammatorisk reaktion. Detta är inget emot en nål som penetrerar in under huden.
Dessutom, jag har SHR = Sensorisk Hyper-Reaktivitet, kallas ibland (eller snarare förr i tiden) kemisk allergi eller doftallergi. En docent och allergolog som väl känner mastocytos trodde att SHR är kopplad till Mastocytos och att det kan finnas en latent kemisk allergi hos personer med mastocytos.
Färgämnen, särskilt trycksvärta, är bland de kemikalier jag har störst problem med. 
Jag vill poängtera att jag tror att tatuering för oss fläckiga/prickiga kan vara farligt på både kort och lång sikt. Hematologer på Sahlgrenska (SU) sa att det troligen är infektioner/inflammationer i kroppen som i första fasen triggar igång mastcellerna i kroppen när den vuxne får mastocytos. Alltså att mastocytosen ligger genetiskt latent i kroppen, du får en infektion (i mitt fall malaria) mastcellerna börjar arbeta som en del av immunförsvaret, men slutar sedan inte när infektionen är bekämpad. Självklart är jag ingen läkare, jag kan ha missuppfattat informationen jag fick, eller ny kunskap kan ha gjort den föråldrad – jag vet att en del läkare träter om det genetiska ursprunget till mastocytos, men som sagt, själv skulle jag aldrig våga risken av en tatuering, inte ens en liten!
-Du som har urticaria/mastocytos, Tatuera dig aldrig utan att först ha kontaktat läkare som väl känner till sjukdomarna!" (Tommy)

Här kommer fler röster:

"Det var inga problem när jag gjorde min. Hade två sittningar, varje gång tog cirka 5 tim." (Mikael)

"Jag har inte heller haft några problem. Jag har gjort fyra st." (Claudia)

"Allt knasigt verkar ju kunna hända när mastceller är inblandade. Testa försiktigt? Jag är känslig för tryck, belastning o.dyl och skulle vara det." (Camilla)

"Problemet är att denna sjukdom gärna begränsar oss. Är du säker på vad du vill göra? Så gör det och förklara din situation och ta med din medicin." (Mikael)

Jag vill betona att detta är spridda röster från vår Facebookgrupp om Mastocytos, och att ingen av dem är läkare. Hoppas att det ändå kan ge värdefull input till den som har mastocytos och funderar på att tatuera sig.

/ Anna-Carin  /  mastocytos.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *