Att tänka på inför resan

Självklart ska du inte låta Mastocytos hindra dig från att göra roliga saker, som att resa. Men det kan vara smart att tänka till lite extra för att göra resan smidigare och mera trygg. (Har man med sig ett paraply så regnar det inte, eller hur? 😉

1. be din läkare att skriva ut en Epi-pen/akutspruta som du kan ta med.
Varför då? Jo, för att patienter med Mastocytos löper ökad risk att drabbas av anafylaktisk chock.
I exempelvis USA förses Mastopatienter nästan per automatik med såväl akutmedicin som "halsband" med informationsbricka om sjukdomen och liknande. Här i Sverige ser läkare lite olika på detta.
Även om du aldrig haft problem med allergichock tidigare så kan det vara en trygghet att vara förberedd om olycka skulle vara framme, och du befinner dig långt från vanlig sjukvård. Läs mer om detta här.

2. Ta med läkarintyg om du reser med medicin, som exempelvis en akutspruta, så att det inte blir problem i säkerhetskontrollen. Tänk på att det även gäller flytande mediciner ifall de överskrider de små mängder vätska man får ha med sig på flyget.

3. Ta det försiktigt med solande och värmen om detta är en "trigger" som du brukar reagera på. Diskutera gärna med din läkare om ni kan hitta lämplig salva/medicin för att behandla blåsor och liknande om olycka är framme. Många Mastopatienter kan också uppleva att fläckarna blir bättre av solande, så en solsemester kan vara väldigt positiv. Men framförallt: var försiktig med solen och smörj, smörj, smörj med solskydd!

4. … och på samma sätt: var försiktig med mat och alkohol som kan "trigga" igång en reaktion. Du vet ju bäst själv hur du brukar reagera, men på semestern kan du stöta på nya livsmedel, eller det kan bli för mycket av det goda, både vad gäller dryck och mat.

5. Ta gärna med dig en utskrift på engelska med akutinformation till läkare om du skulle behöva uppsöka sjukvård under resan. Här hittar du bra länkar till "Emergency room protocols" på engelska som du kan utgå ifrån.

6.  Telefonnumret till din masto-läkares mottagning är aldrig fel att ta med sig.

7. I övrigt gäller samma sak som alla semestrande svenskar borde ha med sig:  telefonnummer till försäkringsbolaget, och "EU-kortet" från Försäkringskassan som gör sjukvård utomlands mycket smidigare administrativt.

Ha en underbar semester!

   

Comments are closed.