Behandling

Den dåliga nyheten är att det än så länge inte finns någon behandling som botar Mastocytos.
Den positiva nyheten är att det trots allt finns en del mediciner och behandlingar som lindrar symptomen. En del patienter har provat allt utan att något hjälper, medan andra har tur och hittar ett preparat som är ”rätt” för dem genast. Här är några av de behandlingsmetoder och preparat som brukar rekommenderas, allt beroende på vilken typ av Mastocytos man har, förstås: 
     

– Antihistaminer kan lugna ner kroppens reaktioner mot Histaminet som finns i fläckarna. Det kan t ex vara medicinerna Atarax, Cetirizin, Aerius ed. Även natriumkromoglikat och astmamedicinen Singulair provas ibland.

– Ljusterapi i form av solstrålning (som UVA1-strålar och PUVA-strålar) kan lindra utslagen. En del upplever att huden mår bättre på sommaren, när den får sol på sig.

– Kortinsonbehandlingar med sprutor och krämer kan provas.

– En ny medicin som heter Glivec har föreslagits i Svenska Läkartidningen. Någon enstaka patient har behandlats på försök med Glivec som påverkar pigmenteringen och tycks få fläckarna att blekna.

– Läkartidningen har beskrivit en ny behandlingsmetod. Studier och försök pågår med nya läkemedel som i framtiden ”kan utgöra grunden för en elegant behandlingsstrategi för mastocytos”, som det står.
Läs mera här: http://www.lakartidningen.se/old/content_0411/pdf/977.pdf

Nytt! Vi har fått ett tips från en besökare som provat tre mediciner som fungerar för henne och som också vill tipsa om kolhydratfattig diet – till exempel GI – som gett mycket positivt resultat för henne. Läs mera här!

Dela gärna med dig hit till Mastocytos.se om du har hittat något läkemedel eller annan behandlingsform som hjälpt dig.

 

Comments are closed.