På huden – hur ser det ut?

Hur ser hud-varianten (Kutan) av Mastocytos ut?
Mastocytos kan förstås se lite olika ut från patient till patient, beroende på hur allvarlig form man har och dessutom beroende på vilken av undertyperna av Mastocytos man har.

Läs mer om de olika typerna av Mastocytos här.


Hud-Mastocytosen, den sorten som heter Kutan Mastocytos, visar sig i regel som röda eller bruna fläckar på huden av olika storlek. En sådan fläck är extra känslig för beröring och kan bli illröd och se väldigt irriterad ut om den utsätts för tryck eller irritation, till exempel om en söm i kläderna eller en blöja ligger emot och skaver lite.
Det som händer då är att mastcellerna på just den fläcken blir irriterade. Då reagerar mastcellerna med att utsöndra ämnet Histamin.

Vad är då Histamin och hur hör det ihop med Mastocytos? Läs mer om det här.

När fläcken blir irriterad blir den blossande röd och på barn kan det till och med bildas som små blåsor och fläcken blir lite upphöjd just där den blivit extra ”triggad” genom beröring. Ofta går dock reaktionen tillbaka väldigt snabbt när det som skaver avlägsnats. Redan inom 20-30 minuter kan det se ut precis som vanligt igen.

En läkare som ska diagnostisera Mastocytos gör förmodligen ett enkelt test: han eller hon drar med en nagel eller en träpinne eller något annat lite spetsigt föremål över en av fläckarna för att se hur fläcken reagerar.
Typiskt för Mastocytos-fläckar är att de blossar upp och bli illröda just där läkaren har ”bråkat med huden” och själva strecket som träpinnen eller vad det är har ”ritat” framstår som ett vitt upphöjt streck, som en liten ås. Just denna vita ås sägs ge en ganska klar indikation på diagnosen Mastocytos.

Fläckarna brukar inte ömma eller göra ont, men kan däremot klia rejält för en del patienter, i synnerhet vuxna.

Här hittar du fler bilder på hur Mastocytos kan se ut:

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.